Παρασκευή 29 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφιάλτης η «συσπείρωση» της εκλογικής βάσης

Να θολώσει τα νερά και να αποφύγει την τιμωρία του εργαζόμενου λαού επιχειρεί με κάθε μέσο λίγες μέρες πριν τις ευρωκάλπες η κυβέρνηση, δίχως όμως να υποστέλλει ούτε στιγμή τη «σημαία» της αντιλαϊκής επίθεσης.

Το κέντρο βάρους της επικοινωνιακής καμπάνιας στρέφεται στους (πρώην) ψηφοφόρους της ΝΔ, τους οποίους επιχειρούν να πείσουν να δώσουν παράταση ανοχής και μια ακόμα ευκαιρία στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αρνείται να δεχθεί ότι αιτία της «αποσυσπείρωσης» της εκλογικής βάσης της είναι η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, οι ρυθμοί της οποίας δε χαλάρωσαν ούτε την προεκλογική περίοδο. Αντίθετα προαναγγέλλεται με σαφή τρόπο ένταση της επίθεσης αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Στη μάχη της «συσπείρωσης» το κυβερνητικό επιτελείο θα παίξει το «ισχυρό χαρτί», όπως πιστεύουν, του Κ. Καραμανλή, το οποίο θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν με επιλεκτικές συνεντεύξεις και περιοδείες τις επόμενες μέρες. Ενδεικτικό της τακτικής αυτής, δηλαδή της ανάθεσης της προεκλογικής εκστρατείας στον πρωθυπουργό, είναι ότι έσπευσαν τα κορυφαία στελέχη να εγκωμιάσουν και «χειροκροτήσουν» την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του. «Ηταν πολύ καλός ο πρωθυπουργός. Ηταν ο γνωστός μας Καραμανλής, που ξέρει καλά τα ζητήματα, που απαντά με άνεση σε όποιο ερώτημα του τεθεί. Μέσα από τη χθεσινή συνέντευξη αβίαστα έβγαινε ότι ο Πρωθυπουργός και ξέρει, και θέλει, και μπορεί», ήταν το «αυθόρμητο» σχόλιο του Λ. Ζαγορίτη. Στο ίδιο μήκος και ο Ευ. Αντώναρος, που έκανε λόγο για «παρρησία, ειλικρίνεια και αμεσότητα στην εκφορά του λόγου του πρωθυπουργού». Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα αντιασφαλιστική επίθεση, με αιχμή την παράταση του εργάσιμου βίου, τη σφαγή στα βαρέα και τα ανθυγιεινά κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη διαπιστώνουν την αδυναμία της προεκλογικής τακτικής τους, που από τη μια δηλώνει ότι «οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες», αλλά από την άλλη δεν αποδέχεται ότι «κρίνεται η κυβέρνηση». Προκειμένου να ξεπεράσουν αυτή την αντίφαση τα κομματικά στελέχη φτάνουν στο σημείο να απευθύνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις στους ψηφοφόρους της ΝΔ να μη στείλουν στις ευρωκάλπες κάποιο μήνυμα. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι δε χρειάζεται να πάρουμε κανένα μήνυμα. Γνωρίζουμε τι έχει γίνει, τι είναι στραβό και τι είναι σωστό. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, τι διορθώσεις πρέπει να κάνουμε στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Ζαγορίτης, μιλώντας σε ραδιοσταθμό της Ρόδου. Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι η αποχή θα ξεπεράσει το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών που ήταν γύρω στο 36%.

Από την πλευρά του πάντως ο Γ. Βαρβιτσιώτης παραδέχθηκε ότι αιτία για την αποσπείρωση είναι ότι «η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με ικανοποιητικό τρόπο μερικά προβλήματα της καθημερινότητας», αναφέροντας ενδεικτικά «το θέμα της ασφάλειας».

Αν και η δικομματική κοκορομαχία συνεχίζεται ωστόσο οι τόνοι έχουν μάλλον υποχωρήσει τις τελευταίες μέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντιμετώπισε με ειρωνική διάθεση το δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δε σχολιάζουμε ποτέ εσωτερικά άλλων κομμάτων»... Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του διλήμματος «ποιος από τους δυο είναι ικανός διαχειριστής της κρίσης», η κυβερνητική προπαγάνδα αναδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει σχέδιο», ενώ «πειστικές απαντήσεις και ρεαλιστικές λύσεις έχει μόνον η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ